ontspanningsoefeningen voor vitale medewerkers

5 ontspanningsoefeningen voor vitale medewerkers

Vitale medewerkers

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out of werkgerelateerde klachten. Creëer een prettig werkklimaat, waarbij een goede balans tussen stress en energie cruciaal is. Geef aandacht aan de mentale en fysieke fitheid van alle medewerkers. Naast het lopen, besteed PuurJenn ook veel aandacht aan ontspanningsoefeningen, zoals ademhaling en buiten yoga.

Ik geef praktische oefeningen om de balans werk en privé te optimaliseren, om te ontspannen in de hectiek van de dagelijkse werkdag. Centraal staat de aandacht voor de mentale en fysieke fitheid.

5 ontspanningsoefeningen

Creëer als werkgever minder stress bij medewerkers door aandacht te geven aan ontspanning.
Ga naar buiten: de natuur creëert letterlijk en figuurlijk meer ruimte. Ruimte voor ontspanning, ruimte voor nieuwe inzichten, verheldering van zaken en ruimte voor creativiteit. Vijf ontspanningsoefeningen voor vitale medewerkers:

1. Energiegevers: laat medewerkers elke dag iets doen waarvan ze energie krijgen. Dat kan zijn een rustig kopje thee drinken, een wandeling tijdens de lunch, een praatje maken met collega’s van een andere afdeling.

2. Meditatie. Creëer op de werkvloer binnen of buiten een stilteruimte waar medewerkers kunnen mediteren. Een ruimte waar mobiels uit staan en de medewerker 5-10 minuten kunnen opgaan in deze stilte. Ga zitten of liggen en focus op je neusademhaling.

3. Bewegen is energie! Meer bewegen geeft energie en ontspant tegelijkertijd. Je wordt er blij van, het verbetert je slaap, stimuleert de concentratie en helpt om gewicht te verliezen. Elke dag lopen is goed voor je bloeddruk, je hart en je stofwisseling. Het geeft je meer energie en minder stress. Als je gaat lopen pieker je vanzelf een stuk minder. Stimuleer als werkgever de mogelijkheid om tijdens een pauze een wandeling buiten te maken. 

4. Bewuste ademhaling. Een rustige neusademhaling helpt je om te ontspannen. Door aandacht te schenken aan de ademhaling verdwijnt spanning. Je verlegt je aandacht van alle gedachten in je hoofd (soms wel 50.000 op een dag!) naar je ademhaling, waardoor je je hoofd leegmaakt. Rust in je hoofd. Oefening van 10 minuten: Adem zo veel mogelijk met je mond dicht. Leg je vinger onder je neus zodat je de luchtstroom voelt. Probeer zo min mogelijk luchtstroom te voelen. 

5. Lachen. Laat collega’s een mop vertellen, of een leuke anekdote. Een glimlach doet wonderen. Je bloeddruk en stressniveau dalen, schouders ontspannen, creativiteit en geheugen verbeteren en je voelt je vrolijk. Ook al heb je het nog zo druk, heb je even geen overzicht of zit er iets tegen, vergeet niet te glimlachen. Maak een lijstje van dingen die goed gaan en hang het op een zichtbare plek.

Vitaliteitsprogramma

Met PuurJenn verzorg ik workshops waarbij ik het buiten sporten, zoals het lopen combineer met kracht- en ontspanningsoefeningen. Centraal staan het samen sporten met collega’s, samen plezier maken, elkaar motiveren, inspireren, stimuleren en ontmoeten. Ze krijgen praktische oefeningen mee om de balans werk en privé te optimaliseren, manieren om te ontspannen in de hectiek van de dagelijkse werkdag. Volle aandacht voor de mentale en fysieke fitheid.

Ook coach ik medewerkers via persoonlijke coaching. Via wandelcoaching bied ik ze handvatten om beter om te kunnen gaan met stress, het creëren van een gezonde balans tussen werk en privé en bewustwording van het belang van een gezonde ademhaling om meer energie en rust in het hoofd te krijgen.

PuurJenn verzorgt workshops op locatie of in de omgeving Berlicum, Sint-Michielsgestel, Rosmalen en Den Bosch. Geheel naar wens op maat gemaakt.

Jennifer Trail

Jennifer Roose

Loop je met me mee?

Volg mij

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wat een ongelooflijk leuke les! Wandelen maar dan net wat anders 😉 Niet suf maar energiek en dan ook nog eens onder leuke begeleiding van Jennifer! Ik ben enthousiast geworden van het Powerwalken.

Anoniem

Ook leuk om te lezen:

Scroll naar boven