Vestingloop

6 tips als voorbereiding op je loopevenement

Taperen: de laatste weken voor je loopevenement. Jenn, ga je de komende week echt met tape rondlopen? Soms vergeet ik wel eens dat niet iedereen om me heen weet wat taperen betekent. In deze blog vertel ik je wat taperen inhoudt en hoe ik dat doe, voorafgaand aan een run. De afstand van je loopevenement maakt naar mijn idee niet uit. Voor de een is de 5 km een mooie uitdaging en voor de ander een halve of hele.

Wat houdt taperen in?

Bij taperen breng je in die laatste zenuwslopende weken (ja de spanning stijgt echt) de juiste balans tussen rust en trainingen. Pak je rust. Ga minder vaak en minder ver lopen. Geef je benen de nodige rust.

De voordelen van taperen

De voordelen van taperen zijn:

  • de beenspieren worden groter en sterker
  • een toename van rode bloedcellen (hemoglobine: transporteur van zuurstofrijk bloed)
  • en een afname stresshormonen (rust betekent lage hartslag en een lage hartslag betekent herstel)

Het belang van voeding

Ik drink de hele dag door water of thee, om de vochtbalans van mijn lichaam goed te houden. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je tijdens de run niet uitdroogt. Je verliest tijdens de run veel vocht dankzij het zweten en je kunt dit tijdens het lopen niet allemaal aanvullen. Een klotsende buik of steeds naar het toilet moeten onderweg, willen we niet.

Ik eet de hele week gezond, veel groenten, melk, kwark, eieren, pasta, bananen en ander fruit. Dus de juiste eiwitten en koolhydraten voor de juiste energiebalans. Ik drink weken/maand voor de wedstrijd geen alcohol en beperk chocola, chips en andere lekkere vette happen. De dag voor en van de run zelf, hou ik me aan mijn eetschema, zoals ik ook heb getraind. De avond van tevoren eet ik pasta en ei/banaan pannenkoeken en de ochtend zelf: brood met kaas en appelstroop, een powershake van spinazie, een glas melk en een banaan. Ik weet vanuit mijn trainingen dat ik daarop goed loop. Ik voorkom een hongerklap tijdens het lopen, word niet misselijk en hoef niet naar het toilet onderweg.

Pak je rust en balans

Ik ga de laatste week voor het loopevenement op tijd naar bed, uiterlijk om 22.30 uur, zodat ik 8 uur slaap krijg. Ik yoga net als anders 2x een half uur in de week. En het moeilijkste: ik ga vaker even zitten, pak de rust om een boek of tijdschrift te lezen en focus nog meer dan anders op mijn neusademhaling. Ik plan mijn agenda niet over vol, zodat ik niet van de ene cursus, training, run, wandeling of afspraak naar de andere ren. Ik neem bewust de tijd om een uur te lunchen en om een pot thee leeg te drinken. Ik neem nog meer dan normaal gesproken tijd voor de kinderen: gezellig samen na schooltijd de dag doorspreken met een koekje en drankje in plaats van direct door te gaan naar hun huiswerk, toetsen of hun sporten.

Omgaan met de zenuwen

Hoe ik de stijgende zenuwen onder controle hou? Tja, dat vind ik altijd lastig. Ik probeer vooral te vertrouwen op mijn lichaam, wetende dat mijn trainingen goed waren en gedisciplineerd. Ik heb de route van tevoren verkent. verkent. Ik kan hem dromen en weet exact waar de hoogtepunten liggen en waar er ruimte is om mezelf een korte pauze te gunnen of het tempo te verlagen. Visualisatie van de run werkt heel fijn. Je deelt de afstand op in stukken, weet exact hoe ver het is om van het ene punt naar het andere te lopen. En je weet waar de makkelijke stukken zijn: dat is heel fijn en geeft je de nodige steun.

Ook ik heb het soms lastig en pittig. Ik hou me vast aan mijn mantra:

IK KAN
IK WIL
IK GA

Ik gebruik mijn zintuigen, neem de omgeving in me op, sluit me af en focus. Ook een loopevenement probeer ik dus Mindful te lopen. Je benen brengen je van A naar B. Je mindset speelt daarin een hele belangrijke rol. Je gelooft wat je denkt. Als je het zwaar hebt: ga niet zeggen dat je het zwaar hebt. Verleg je focus. Kijk om je heen, geniet en ben trots op jezelf dat je bent waar je bent.

Ik zie een loopevenement niet als een wedstrijd. Ik loop vanwege het plezier in het lopen, niet om PR’s neer te zetten. Ik ga genieten en probeer het plezier van het afzien vast te houden.

Jennifer Trail

Jennifer Roose

Loop je met me mee?

Volg mij

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt voor alle fijne hardlooptrainingen. Ik heb zoveel geleerd en zoveel stappen gemaakt. Erg blij met al je tips, kennis, expertise en gezelligheid. En super fijn om dit samen te doen met een fijne groep dames. Trots op ons allemaal!

Kim

Ook leuk om te lezen:

Scroll naar boven